Ineffektivt Frej lyckades till slut ta en poäng- Matchrapport Dalkurd vs Frej

Publicerad av

5-18 i avslut, 4-9 i skott på mål, 3-12 i hörnor. Det är statistiken som tyder på att bortalaget Frej borde (?) ha fått med sig alla tre poängen mot Dalkurd.

Frustrationen var stor hos Frej efter senaste ”orättvisa” förlusten mot Brage. Särskilt stor frustration visade assisterande tränaren Magnus Österberg, som uttryckte sig så här på Twitter: ”Dra åt helvete. Inte rättvist någonstans och en horribel kvittering dessutom”. Dagens bortamatch mot Dalkurd har nog höjt pulsen ytterligare några slag för Österberg, då resultatet kanske var ännu mer ”orättvis” än mot Brage.

Dalkurd började bra, med bollinnehav och en inställning om att vinna matchen. Man fick också tidig utdelning genom egna produkten Ahmed Awad, som för övrigt är i ruskigt bra form. Den ödmjuke Borlängesonen, som mer och mer har kommit att personifiera Dalkurd, fortsätter att producera mål. Men sedan, som på order, förändrades Dalkurds sätt att spela. Man slog av på takten, varannan passning gick till motståndarna, och laget sjönk allt djupare ju längre matchen led. Eller var det Frej som hade vaknat upp? En kombination tror vi på.

Akpoveta fick inom loppet av tio minuter tre eller fyra kvalificerade målchanser. Men nigerianen, med ett mindre lyckat förflutet i Dalkurd, var alltför ivrig i avslutsmomenten. Han ”bara drog på”, som en juniortränare skulle uttrycka det. Ingen tanke eller eftertänksamhet låg bakom avsluten, utan ”han bara drog på”.

Frej trillade boll vackert, från backlinje, till mittfält, ut på kanten, in på forward, till mittfält igen, rak passning mot löpande spelare…ja, men spelade vacker fotboll, även om tempot kunde ifrågasättas matchen igenom.

Ingen utdelning i första halvlek, och känslan var att Dalkurd hade fått Frej dit de ville. Nämligen att Frej nu måste ta större risker, lämna större ytor bakåt, och på så vis ge Dalkurd möjligheter till omställningar. Men Frej körde på i andra halvlek precis som första avslutades. Man fortsatte att kontrollera spelet behärskat, och gav Dalkurd få chanser till att utöka ledningen på. Zeidan fick fram några avgörande bollar, Ribeiro balanserade laget, och Bengtsson och Bouvin utmanade.

Till slut kom också kvitteringen. Inbytte super-suben Luca Gerbino Polo petade in bollen i öppet mål efter ett inspel från backen de Brito. Målet kom till på övertid, och kanske kunde Österberg äntligen ta ett nytt andetag igen. Men sanningen är att Frej var flera nivåer bättre än Dalkurd, och borde enligt oss ha berövat Dalkurd på alla poäng.

Ineffektivitet och oskärpa i sista tredjedelen gjorde att Frej ”bara” fick med sig en poäng. Spelet och inställningen var på topp, och nu gäller det att orka resa på sig igen för att klara av resterande matcher och undvika nedgradering.

Dalkurd- ja, vad ska man tycka om deras inställning idag? De spelade som om de inte hade något att spela för. Vilket de i praktiken inte hade heller. Så varför ska man offra sig de där sista 10 till 20 procenten? Det är väl mycket mer intressant att tänka på vilken serie man ska avverka på kvällen istället för att fokusera sig och bete sig som professionella spelare.