Matchrapport Örgryte – BP

Publicerad av

BP åkte till västkusten i hopp om att plocka med sig tre poäng hem till huvudstaden. Även om man började bra, med en tidig 1-0 ledning, fick man se sig slagen med 3-2.

Örgryte ställde upp med följande elva (4-3-3): Andersson- Ervik, Engström, Stanisic, Tähti- Wede, Lindström, Affane- Ludwigson, Ailton, Bernhardsson.

Brommapojkarna kom till start med följande elva (4-3-3): Elgán- Björkén, Hansson, Suljic, Nordström- Gustafsson, Gradén, Fallenius- Sandén, Linnér, Jajic.

Första halvlek

Matchen fick en märklig inledning. I 5:e minuten drällde M Gustafsson med bollen på egen planhalva, varpå Lindström påpassligt snodde åt sig bollen och spelade Ludwigson. Denne drev fram bollen tio meter och serverade sedan Lindström, som hade tagit en magisk löpning in i straffområdet. Lindströms fick ett ypperligt läge att ge Örgryte ledningen, men hans avslut parerades snyggt av Elgán. På hörnan var BP först på bollen, och tog även andra och tredjeboll. Plötsligt friställdes unge Fallenius, som alltså bara är 17 år, med Tähti. ÖIS-backen försökte stöt-bryta vid mittplan, men Fallenous petade elegant bollen några meter framåt spurtade mot mål. Ingen hann ikapp honom, och fri med målvakt Andersson gjorde Fallenius inget misstag. 0-1 för BP redan i 7:e matchminuten!

Örgrytes skulle dock repa sig snabbt. I 10:e minuten dök Engström upp vid bortre stolpen på en högerhörna, och satte enkelt dit kvitteringen med pannan. Dessförinnan hade samme Engström hindrat ett friläge efter att Stanisic blivit bortgjord av Linnér. Alltså, två enastående aktioner av Engström på en minut.

Spelmässigt var matchen jämn hela första halvlek. Lagen turades om att föra spelet och på anfall. Lagen spelade också ”fin” fotboll, med många passningar längs backen och snabba omställningsförsök när möjlighet fanns.

Det skapades en del bra chanser i första halvlek. I minut 26 tog Jajic med sig bollen snyggt efter en långboll från Hansson. Han vände bort Engström i samband med mottagningen, och ställdes så när som fri med målvakten. Men i skottögonblicket hann Engström få en fot mellan bollen och målet, och täckte Jajic skott ut till hörna.

Känslan var att Örgrytes backar, med undantag av Engström, inte riktigt hängde med BP:s kvicka anfallare. Backarna stod ofta på hälarna, och reagerade sent på löpningar och passningar.

En underhållande första halvlek slutade 1-1, där vi tyckte att Brommapojkarna såg något mer motiverade ut (även om ÖIS sköt fler bollar mot mål).

Andra halvlek

Ailton har visat bra form under många matcher på sistone. Han var bra även denna match. En fantastisk aktion var exempelvis när han ett par sekunder efter avpet i andra halvlek dribblar sig förbi ett gäng BP-spelare, som till slut blir tvungna att stoppa honom med oschyssta medel och orsaka frispark strax utanför straffområdet.

Örgryte tryckte tillbaka BP i inledningen av andra halvlek. Hemmalagets anfallstrio oroade BP:s backlinje ofta, och såg målsugna ut.

En rensning sv Engström i 58:e minuten blev till en perfekt löpboll mot Ludwigson. Ludwigson var felvänd mot ensam två BP-backar i offensivt straffområde, och vände snyggt bort Suljic a la Cruyff. Sedan tog han ett par korta tillslag på bollen, lade den till rätta och avlossade ett lågt skott med vänstern. Bollen letade sig in bakom Elgán, och 2-1 var ett faktum! En underbar solo-prestation av Ludwigson vände alltså på resultatet.

Ju längre matchen led, desto mer tog hemmalaget över spelet. Brommapojkarna släppte också lite på defensiven sista kvarten, vilket är förståeligt. Detta gjorde att Örgrytes mittfält och anfallare hade mer tid och större ytor att operera på. Örgryte borde ha satt spiken i kistan vid flertalet tillfällen, men skärpan fanns inte riktigt där. Istället dröjde det till minut 89 innan 3-1 kom. Inbytte, och omtyckte, Daniel Paulson, satte bollen i mål från nära håll. Målet föranleddes av en bra prestation av Wede, som med sin passning gav Paulson öppet mål.

Brassen Liliu, som blev inbytt i 85:e minuten, reducerade på övertid och skapade viss spänning i slutminuterna. Men BP var egentligen aldrig nära en kvittering, utan matchen spelades av hyfsat kontrollerat av ÖIS.

Reflektioner

Fallenius hade tilldelats en relativt fri roll, även om han utgick från högerkanten. Han täckte stora ytor, och vågade ofta driva bollen många metrar. Imponerande och modigt av en så ung spelare! Fallenius kommer definitivt att bli en spännande spelare framöver, och förhoppningsvis får han chansen på riktigt nästa år så att han kan blomma ut ordentligt.

Vi hade gärna velat se Örgrytes mittfältare gå med i anfallen betydligt fler gånger. Oftast var det Wede som tog initiativet, medan Affane och Lindström gärna stannade kvar långt bakom anfallarna.

Örgrytes anfallsuppsättning är fenomenal i sin bästa stund. Vi fick se glimtar av trions teknik, fart, och påhittighet. Med bättre backning från mittfältet hade man kunnat skapa fler målchanser, och inte enbart behövt förlita sig på sin egen skicklighet.

Kul att se Paulson på planen, efter en hemsk korsbandsskada. Och extra kul att han avgör denna match!

Engström var en gigant i försvaret, och fick även en assist på ÖIS andra mål. Ludwigson gör en väldigt bra andra halvlek. Ailton var återigen en viktig spelare för sitt lag, och gör mycket nyttigt även om allt inte är avgörande aktioner. Wede kämpade på bra både framåt och bakåt.

I BP gör Fallenius en bra första halvlek, men är mindre aktiv i andra. Likt Fallenius var hela BP bra i första halvlek, men mindre bra i andra.

”Upplevelsematchen” bjöd på högt underhållsvärde. Vi hoppas att publiken gav rejält med slantar, för det var matchen värd!