Det här gäller i topp- och bottenstriden: Lagen som tar sig upp, och de som åker ur!

Publicerad av

Den kanske allra viktigaste frågan som alla Superettan-entusiaster ställer sig just nu är ”Vilka lag tar de Allsvenska platserna?”. En lika viktig fråga är villa lag som hamnar i botten.

Vi har försökt att kolla på detta, och med hjälp av några enkla knep har vi vågat oss på en gissning.

Först kan vi utgå från snittpoängen som lagen har tagit, och givet att lagen fortsätter plocka poäng i omfattning får vi nedan sluttabell (visar plats 1-5 och 12-16)

Det är givetvis en bristfällig metod, då väldigt många faktorer avgör hur många poäng lagen kommer att ta i fortsättningen.

De fem senaste matcherna visar kanske bättre på hur återstående åtta matcher kommer att gå poängmässigt, vilket då ger oss nedan tabeller.

Här kan vi konstatera, att om lagen tar poäng i enlighet med snittpoängen i sina fem senaste matcher så får vi J-Södra som slutsegrare. Mjällby kommer då tvåa, följt av Brage som tar kvalplatsen.

I botten får man att Frej kommer sist, och får sällskap av BP ner i divison 1. Öster och Syrianska lyckas knipa kvalplatserna.

Det är inte säkert att lagen fortsätter att prestera i enlighet med de fem senaste matcherna. För det är ju så att motståndet avgör mycket för hur man presterar poängmässigt.

För att lösa ovan problematik har vi delat upp tabellen i tre delar, där varje del får poäng utifrån svårighetsgrad. Alltså, ju högre poäng, desto svårare motstånd är man. Platserna 1-5 får svårighetsgrad 3, plats 6-11 har svårighetsgrad 2, och plats 12-16 får alla 1:or.

Om vi åter fokuserar på toppen och botten av tabellen, för det är ändå mest intressant, kan vi se hur svårt motstånd lagen har kvar att möta. Vi har helt enkelt gått igenom lagens kvarvarande matcher, och utifrån ovan tabell har vi summerat poängen. Ju högre poäng ett lag har, desto svårare är motståndet i resterande matcher.

Vi kan utläsa att Örgryte har ”lättast” spelschema och att Brage har ”svårast”. Alltså kan vi gissa att Örgryte plockar flest poäng i kvarstående matcher, medan Brage tar minst poäng. Den här tabellen säger oss också att Mjällby, J-Södra och Varberg har tillräckligt ”lätt” motstånd för att klara av att ta topp 3-platserna.

I bottenstriden får vi nedan tabell.

Frej har enklast motstånd, och bör alltså ha störst möjlighet att ta flest poäng. Det kanske rent av räcker till att ta sig upp till kvalstrecket, eller ovanför.

BP verkar ha ett tufft spelschema, och därför ger vi inte dem så stora chanser att spela Superettan-fotboll nästa år. Övriga lag kommer att kämpa hårt för att hamna ovanför strecket.

Så om vi ska dra till med en gissning tror vi att J-Södra lyckas ta förstaplatsen, följt av Mjällby och Varberg. I botten kommer vi troligtvis hitta Frej och BP. Öster och Syrianska tror vi tar de negativa kvalplatserna och GAIS håller sig kvar.