Matchrapport Jönköpings Södra – Örgryte

Publicerad av

En målrik match spelades på Stadsparksvallen i Superettans omgång 22. Publiken fick se hela 7 mål!

Jönköping till start med följande elva (5-3-2): Pettersson- Jallow, Karlsson, Svensson, Siwe, Gustafsson- Al-Ammari, Fendrich, Kwakwa- Smylie, Hamidovic.

Örgryte hade följande startelva (4-4-2): Andersson- Ervik, Engström, Stanisic, Qviberg- Bernhardsson, Lindström, Wede, Affane- Ailton, Ludwigson.

Första halvlek

Matchen började på bästa möjliga vis för hemmalaget. Redan i 4:e minuten fick msn en straff, efter att bollen träffade Qvibergs arm. En solklart straff, som togs omhand sv Hamidovic. Andersson i ÖIS-målet var på Hamidovics straff, men lyckades inte hindra bollen från att gå i mål. 1-0 till J-Södra redan innan 5 minuter hade hunnit gå.

Första kvarten var matchen jämn spelmässigt, kanske ett liter övertag för gästerna. Utöver målet sakandes målchanser. Det kändes som att lagen kände på varandra, och vågade inte spela riskfyllt.

Örgrytes kvittering kom i minut 18. Unge Bernhardsson drev bollen centralt och utmanade Jönköpings backlinje. En misslyckad dribbling gjorde att bollen turligt hamnade hos Ludwigson, som helt plötsligt var ensam i straffområdet och hade gott om tid på sig att sikta in avslutet. Den vane målskytten placerade kyligt in bollen invid Frank Petterssons högra stolpe, och kvitteringen var ett faktum.

Kvitteringen gav gästerna energi. En bollvinst i eget straffområde spelades upp mot Bernhardsson, som skarvades till Ailton. Denne passade tillbaka till Bernhardsson på ett tillslag, som drev bollen långt mot offensivt straffområde. Ludwigson, som hade följt med upp i anfallet, fick passning utanför sextonmeterslinjen och passade vidare bollen till Ailton. Brassen blev helt ren och chippade bollen över en utrusande Pettersson, vilket betydde 1-2 i 25:e minuten. Snyggt, snabbt och effektivt!

Målfesten tog inte slut där. Endast minuten efter ÖIS ledningsmål kvitterade Jönköping. Jallow tunnlade Ervik långt på högerkanten längs ÖIS kortlinje, och passade Hamidovic i straffområdet. Hamidovic skottfintade med vänster, lade över bollen till högerfoten och dundrade in kvitteringen. Som taget ur skolboken!

Spelet fortsatte att vara jämn, med ett relativt högt tempo. De tidiga målen lossade på spänningarna, och vi fick stundtals bevittna väldigt bra fotboll från bägge lagen.

Andra halvlek

Jönköping började andra halvlek starkast, med en del bra avslut och skapade ett tryck mot ÖIS-målet. Man spelade in tidiga bollar mot ÖIS straffområde, och gästerna hade ofta problem att få undan dem.

Den här matchen skulle komma att bli en målfest. En hittills ganska osynlig Smylie gjorde ett rejält avtryck i matchen under andra halvlek.

I 65:e minuten lade Hamidovic ut bollen till nyförvärvet Elias Gustafsson, som på volley fick fram bollen till Smylie i straffområdet. Smylie var stark i närkamp med flera ÖIS-spelare, vred och vände och hittade till slut skottläge. Smylies avslut var välplacerad och innebar 3-2 för smålänningarna.

Tio minuter senare är det dags för nytt mål för Jönköping. Hamidovic slår en löpboll till höger-wingen Gustafsson. Han hamnar i en-mot-en med Qvibwrg, och infarten drar Gustafsson bollen bakom stödjebenet och lurar Qvivberg totalt. Sedan slår han en kort passning till Smylie, som placerar in bollen från 12 meter lågt i Anderssons vänstra hörn.

Smylies show slutade inte där. En passning snett inåt bakåt i minut 90+1 från inbytte Thelin gjorde att Smylie bara behövde bredsida in sitt tredje mål för dagen. Därmed fastställdes slutresultatet till 5-2 för Jönköpings Södra!

Statistiken visar att matchen var jämnare än vad resultatet visar: 52%-48% i bollinnehav, 9-6 i skott, 8-4 i skott på mål, och 2-3 i hörnor. Den stora skillnaden var att J-Södra kom till fler farliga målchanser, och var effektiva framför mål. Det var aldrig någots tveksamheter när de skulle avsluta, utan det skedde på automatik och med självförtroende.

Vi kan också konstatera att matchen faktiskt var jämnare än vad resultatet visar. Överlag var det två bra lag, som gjorde sitt yttersta för att vinna. En väldigt bra Superettan-match, där hemmalaget gick vinnandes ur striden.

Utöver Hamidovic och Smylie ska backen Jesper Svensson ha beröm för sitt sätt att leda laget.