GAIS knep ännu en poäng! Matchrapport Brage – GAIS

Publicerad av

GAIS åkte till Dalarna i ett försök att plocka med sig poäng till västkusten. Man fick försvara sig stora delar sv matcheb, men lyckades till slut få till resultatet 1-1!

Brage kom till start enligt följande (4-4-2): Rosendahl- Hindrikes, Garica, Liljestrand, Hjertstrand- Morsay, Hellberg, Antonsson, Sellin- Andersen, Kouakou.

GAIS ställde upp enligt följande (3-5-2): Johansson- Nyström, Moura, Olsson- Wängberg, Netinho, Cirak, Rosenqvist, Andersén- Bohm, Marcelo.

Första halvlek

Hemmalaget tog som väntat genast tag i taktpinnen. Redan i 3:e minuten fick Hellberg ett gyllene läge att ge Brage ledningen, när han från väldigt nära håll lite turligt fick bollen framför fötterna. Hellbergs försök till en bredsida blev dock misslyckad, och bollen rullade sakta utanför Marko Johanssons vänstra stolpe.

Matchens inledning påminde mycket om en slutforcering av ett lag som desperat måste få in ett mål. De grönvita skapade ett enormt tryck mot GAIS-målet. Men man saknade skärpa i sista momentet, varför GAIS kunde hålls nollan intakt.

Regissören Kristian Andersen var mycket bra i första halvlek. Han hittade ofta fram med kloka passningar, och var svår att få tag på.

Brage ville som många gånger förut anfalla på kanterna, där man hade starka spelare i Sellin och Morsay. För GAIS del handlade det mest om tafatta omställningsförsök, där exempelvis Johansson slog en lång inspark mot Marcelo eller Bohm.

Några försök till att föra spelet gjordes av GAIS, efter att Lumbana ersatte en skadad Cirak, men Brages samlade försvar hade ingen svår uppgift att hålla GAIS borta från eget straffområde.

Man måste ändå ge GAIS beröm för deras starka vilja, och även deras aggressivitet. För även om Brage hade ett stort övertag, kom man inte till alltför många klara målchanser.

I matchminut 44 kom så också Brages ledningsmål. En snygg soloaktion av formstarke Morsay – han dribblade sin högerback elegant, tog sig in i straffområdet och avslutade med perfektion i Johanssons vänstra hörn- innebar 1-0. Detta var Morsays 5:e mål på hans 10:e start.

GAIS replik lät in vänta på sig. I minut 46 fick Netinho bollen av Bohm på ca 30 meter utanför offensivt straffområde. I brist på alternativ väljer brassen att skjut. Der låga skottet letade sig in i mål, vid Rosendals vänstra stolpe. Kanske var Rosendal överraskad, hade skymd sikt, eller stod på fel ben, för det där målet såg lite ut som en målvaktstabbe.

Andra halvlek

Gästerna från Göteborg var helt klart bättre med i inledningen av andra halvleken. Man skapade även ett par bra halvchanser, och med Lumbana på plan fick GAIS även bättre tag i mittfältet. Vi är positivt överraskade över Lumbanas lugn och problemlösningsförmåga. Ibland gick det lite långsamt, men han gjorde aldrig bort sig- starkt av någon som varit borta från fotbollen i 2 år!

I minut 55 fick Kouakou ett ypperligt läge att åter ge Brage ledningen. En perfekt slagen djupledsboll av Carlos Garica friställde Kouakou, som försökte chips bollen över Johansson. Men målvakten stod för en fenomenal räddning och tippade bollen ut till hörna.

Första kvarten av andra halvlek var det Sellin som drog upp många av hemmalagets anfall. Med utgångspunkt från höger löpte han ofta in i banan och kunde få bollen centralt. Där fördelade han passningar, men gick även på egna avslut. Sellin gjorde överlag en mycket bra match.

Ju längre matchen led, desto större blev Brages övertag. GAIS började så småningom att bli trötta, varför ett tryck mot egna målet skapades. Men ändå, måste vi skriva, skapade Brage inte alltför många klara lägen. Det här tror vi är en direkt effekt av att GAIS har hittar en bra mittback i Henrique Moura. Han har gjort GAIS backlinjen betydligt stabilare efter sin ankomst.

Matchen slutade 1-1. Brage var sett till hela matchen klart bättre än GAIS, men fick bara med sig 1-1. Statistiken sammanfattar den här matchen bra: 12-3 i skott, 15-0 i hörnor, 0-6 i räddningar och 59%-41% i bollinnehav.

GAIS har nu gett övriga lag ett bra läge att dra ifrån Brage i toppstriden. Det återstår bara att se om dessa lagen tar chansen.