Tar sig GAIS ur bottenträsket, eller blir Brage för svåra? Inför Brage – GAIS

Publicerad av

På klassiska Domnarvsvallen möts grönvita IK Brage och grönsvarta GAIS, en match sparkar igång omgång 22 i Superettan.

Brage kommer från en stark vinst mot Norrby, där man relativt enkelt avfärdade Boråslaget med 1-3. Man har nu tagit 10 poäng av 15 möjliga på de 5 senaste matcherna. Målskillnaden är imponerande 11-5.

Gästerna tog en efterlängtad seger senast, när man slog tillbaka BP med 2-0. Formen är annars rätt dyster för makrillarna, som har 4 förluster och blott 1 vinst på de 5 senare matcherna. Målskillnaden är 3-8, vilket man måste vars oerhört missnöjd med.

GAIS har Harvey avstängd, och man har redan presenterat truppen. Där finns bland annat nyförvärven Moura, Marcelo, Saebbö och Cirak. Sedan tidigare saknas Wahlström, Östling och Randjelovic. Även lagkapten Bergholtz saknas till denna match.

Moura och Cirak har övertygat, och vi tror att dessa kan spela en avgörande roll huruvida GAIS håller sig kvar eller inte. En annan spelare som har höjt sig är målvakten Marko Johansson, som dessutom har belönats med att bli uttagen i U21-landslaget.

Hemmalaget har bra förutsättningar inför denna match. Saarenpää har angenäma bekymmer, då han har en bred trupp där bänkspelarna mer eller mindre är lika bra som startspelarna. Truppen håller således en väldigt hög nivå. Exempelvis har stjärnan Sellin förpassats till bänken på sistone, men stått för många bra prestationer när han har hoppat in.

Spelare att hålla koll på är såklart Christian Kouakou, som står på 11 mål på 17 matcher. Två andra som har växt enormt mycket är Seth Hellberg, som nyligen blivit uttagen i Liberias landslag, och Jonathan Morsay. Morsay kanske rent av har varit Brages bäste spelare på sistone. Brage har som sagt bra och bred trupp, där man inte ska glömma bort spelare som Anton Lundin, Mattias Liljestrand och bollgeniet Kristian Andersen.

Vi tror att Brage kommer att föra spelet under stora delar av matchen. Man kommer att skapa ett tryck mot GAIS, och vi tror även att man kommer ha det relativt enkelt att komma till målchanser. Anfallen på kanterna kommer att bli särskilt lyckosamma, och man kommer också att försöka sätta Kouakou i löpdueller med mittbackarna.

Vi kan förvänta oss en tuff match, eftersom GAIS chans att störa Brages spel är att vara aggressiva och kompromisslösa. Gästerna kommer med all sannolikhet att fokusera på tajt försvar och ett omställningsspel, som vi tyvärr tror kommer att vara uddlös. Brage är inget lag som släpper till mycket bakåt, och man är särskilt beräknande i eventuella kontringar emot sig. Där spelar Antonsson en viktig roll, som stoppar motattacker effektivt med sin tuffa spelstil.

Risken finns att Brage totalförnedrar GAIS- tyvärr för Göteborgslaget…