Matchrapport Halmstad – Jönköping

Omgång 21 i Superettan avslutades med supermöte mellan Halmstads BK och Jönköpings Södra. Inför matchen befann sig HBK på plats 10 medan J-Södra låg på 4:e plats.

HBK startade enligt följande (4-4-2): Nilsson- Westerberg, Johansson, Larsson, Bengtsson- Boakye, Hadenius, Allansson, Tot Wikström- Wiedesheim-Paul, Boman.

J-Södra hade följande startelva (5-3-2): Pettersson- Jallow, Karlsson, Svensson, Siwe, Gustafsson- Al-Ammari, Fendrich, Kwakwa- Smylie, Hamidovic.

Första halvlek

Hamstrad inledde matchen med högt press, men lyckades inte störa gästerna i tillräckligt stor omfattning. J-Södra var bekväma i passningsspelet, och hittade ofta lösningar och behöll därmed bollen inom laget. HBK var ändå det lag som vaskade fram de bästa chanserna, även om man aldrig kom till de där riktigt farliga lägena.

Halvvägs in i halvleken hade vi fått se ett spel med högt tempo och presspel från båda lagen. Det hade inte saknats målchanser, samtidigt som inget av lagen lyckats med att få fram farliga lägen. Det märktes att det här var ett möte mellan två storklubbar, som båda ville vinna.

Det skulle dröja till minut 45+1 innan matchen fick ett mål. En frispark från ca 30 meter togs om hand av Jallow. Han lyfte in den mot Siwe, men Johansson i HBK får en skalle på den först. Dock hamnar inte bollen bättre än till Smylie som nickar den i ribban från 1,5 meters håll. Returen togs påpassligt om hand av Siwe som nickade in ledningsmålet. J-Södra var lite mer på tårna och mer aggressiva, och kunde därför få i den där bollen.

Första halvlek slutade 0-1, men med ett lite spelövertag för HBK.

Andra halvlek

HBK hade ett lite spelövertag i första halvlek, och fortsatte med det i inledningen av andra halvlek. J-Södras press var något lägre jämfört med första halvlek, vilket vi tolkar som en medveten taktik för att stå ut en eventuell anstormning från HBK. Men när J-Södra hade boll förste man behålla den, och förivrade sig inte med snabba omställningar. På så vis fick HBK förre chanser att bygga upp ordentligs anfall.

Ett fint anfall sv smålänningarna i minut 53 ledde fram till 0-2. En klack av Smylie gav Hamidovic skottläge. Hans avslut blockerades av Peter Larsson. På returen dök Fendrich upp, och drog till på volley från 25 meter. Bollen skar igenom motståndarna och hittade snyggt i nät till vänster om inbytte målvakten Påhlsson. Ett kanonmål av veteranen Fendrich!

HBK var i samma läge mot VSK, och lyckades då vända till vinst med 3-2. Men J-Södra är inte VSK, vilket märktes. J-Södra jade kontroll, även om HBK hade något övertag i bollinnehav och passningar. Gästerna låg smart i positionerna och styrde HBK mot de ytor som man själv ville spela på. Samtidigt tog man ett gediget jobb över hela banan och gjorde det jobb som krävdes.

Visst blev det lite nervigt, när man onödigt drog på sig en straff redan i 58:e minuten (som sattes av Wiedesheim-Paul). Men i övrigt var segern egentligen aldrig riktigt hotad för gästande J-Södra. Jönköping tog faktiskt över matchen rätt kraftigt efter Halmstads reducering, och var flertalet gånger nära på att göra 1-3. En rättvis seger alltså för gästerna. Därmed klev J-Södra upp på en tredjeplats i serien, som alltså innebär kval till Allsvenskan.