Matchrapport Syrianska FC – Västerås SK Fotboll

Publicerad av

Syrianska tog emot nykomlingskollegan Västerås, i en match där gästerna drog det längsta strået till skillnad från förra mötet mellan lagen som slutade 0-0.

Hemmalaget ställde upp enligt följande (4-3-3), från höger: Miller- Falkeborn, Diarra, Nwosu, Rajalakso- Durmaz, Abdo, Ahmed- Rashidi, Matic, Demte.

Gästerna ställde upp med denna elva, från höger (4-3-3): Fagerström- Florén, Berisha, Svensson, Persson- Ljevar, Hellgren, Johansson- Tronêt, Span, Petrovic.

Första halvlek

Matchen började bra för Västerås, väldigt bra! Redan i 4:e minuten tog man ledningen, och därmed skapade sig ett övertag. Brian Span får bollen till höger utanför offensivt straffområde, vänder om, gör en passningsfint och drar inåt i banan. Oattackerad hittar han fram till Jonas Hellgren, som har smugit in mellan mittback och vänsterback. Hellgren tar emot bollen med vänsterfot och vänder om i samma rörelse, så att han hamnar i perfekt skottläge med högerfoten. Och från så nära håll gör han inget misstag, utan trycker in bollen lågt invid Millers högra stolpe.

Målet kom logiskt, då VSK hade tryckt på redan från första sekunden och varit nära mål redan efter en minut. Syrianskas defensiv ska kritiseras i målsituationen. Man är alldeles för passiv, först när Span har bollen och sedan att Hellgren får stå så fri INNE i straffområdet. Men det här brukar vara resultatet av att en mittfältare vågar ta löpning in i målområdet- ett effektivt vapen!

Gästerna var vassare, hetare, bättre, och betydligt mer motiverade än hemmalaget. Flertalet gånger efter ledningsmålet kunde man utöka till 0-2. Känslan de första 10 minuterna var att VSK skulle totalförnedra Syrianska. Kritik ska också riktas mot VSK, som inte utnyttjade sina många och fina möjligheter till att punktera matchen tidigt, vilket gjorde att Syrianska nästan kunde kvittera vid ett antal tillfällen.

Mellanpartiet av halvleken präglades av kontroll av VSK, där man vårdade sin ledning. Kanske blev man lite försiktig och rädd för att inte bjuda Syrianska på kontringar, vilket i sig är klokt. Vi blir glada över att VSK lyckades att ändra matchbilden- från 99% anfallsspel till ett betydligt lugnare och eftertänksamma fotboll. Och när syrianska kom till anfall var man samlad i det grönvita försvaret och kunde enkelt bryta motståndarnas anfall.

Andra halvlek

VSK inledde även andra halvlek med tokoffensiv, och kunde och borde ha gjort ett tidigt 0-2 mål. Syrianskas uppoffrande backlinje stod många gånger i vägen för skotten, och i övriga fall saknades skärpan hos gästernas.

En av FS absoluta favoriter, Simon Johansson, utökade till slut gästernas ledning till 0-2. En snabb omställning sattes igång i minut 67 av Dennis Persson, som hittar fram till Tronêt vid mittlinjen. Tronêt gör snyggt bort sin motståndare med en ”sparka och spring”-fint. Helt plötsligt fanns en motorväg tom på folk på högerkanten. Denna magnifika aktion satte Tronêt inlett drömläge, utan motståndare i närheten. Väl inne i straffområdet kunde ha gå på avslut, eller spela in till Johansson som stod ensam centralt och viftade febrilt efter boll. Tronêt, osjälvisk som han är, passade enkelt till Johansson, som lika enkelt satte 0-2. Troligtvis Johanssons enklaste mål på väldigt länge.

Frågan vi ställer oss återigen, precis som vid första målet, är vad f*n Syrianska håller på med. Under hela anfaller ligger man för långt ifrån och alldeles felplacerade. Och att ingen håller Johansson, som var ende VSKare i straffområdet mot tre gulröda hemmaspelare- det är ju högst märkligt.

Hemmalaget skulle reducera på övertid, genom mittbacken Abdel Diarra. Ett bra inlägg av den något osynlige Dida Rashidi hittade fram till Diarra, som alltså är högst på bollen. Stark av Diarra! Och svagt av VSK som inte ör tillräckligt snabba på att fånga upp Diarra i ett så kritiskt läge i straffområdet.

Analys

Syrianska hade en väldigt offensiv startelva, men visade inga större intentioner på att det skulle betyda något särskilt för anfallsspelet. Istället påverkade det försvarsspelet något enormt. Syrianska är inte kända för excellent försvar, men med denna uppställning var bristerna uppenbara. Det kan inte summerad som något annat än uselt, även om Diarra gjorde ett utmärkt försök att hålls rent framför sin målvakt.

VSK hade 11-1 i avslut när 17 minuter hade passerat, vilket mer eller mindre summerar hur matchbilden såg ut inledningsvis.

Det är sådana här matcher som ger supportrarna högt blodtryck och stressnivåer som högt över vad som är hälsosamt. För även om VSK var klart bättre, och skapade betydligt mer, så bjöd man in syrianska i matchen onödigt många gånger. Man var överlägsna, men ledningen kändes ofta inte helt säker. Och den känslan, att det finns en möjlighet att tappa ledningen- den kan vara dödlig.

Västerås vinner kampen i alla lagdelar, över hela banan. Der här var en av fö matcher där VSK faktiskt är bättre på mittfältet än sina motståndare. Sedan om det betyder att VSK var bra, eller Syrianska var dåliga är svårt att avgöra. Säkert var i alla fall att det såg oerhört lätt ut för den grönvita trion på mittplan att komma igenom, både med passningar och transport av boll.

Sammanfattat var det här en händelserik match, vilket skottstatistiken 15-24 visar. VSK var bättre genom hela matchen, och borde ha vunnit med betydligt större siffror. 1-2 visar på för stor dramatik, vilket är onödigt då VSK hade mängder med chanser att ta en större seger.

Bäst på plan tycker vi att Brian Span och Jonas Hellgren var.