BETYG: Så bra har ditt lag agerat under övergångsfönstret

Publicerad av

I detta inlägg ska vi betygsätta samtliga Superettan-klubbars agerande under sommarfönstret, samt motivera kort de våra betyg som vi delar ut. Vi betygsätter med hjälp av en femgradig skala, som går mellan 1-5. Siffran 1 motsvarar ett mycket dåligt agerande medans siffran 5 motsvarar motsvarar ett mycket bra agerande.

Betygen sätter vi efter hur bra klubben har agerat under övergångsfönstret. Det vi kollar på är hur lagen har värvat/släppt spelare i förhållande till hur deras trupper och ekonomi står till. Ta hänsyn till detta!

Här ser du vad betygen motsvarar: 1= underkänt, 2= helt okej, 3= bra, 4= mycket bra, 5= Fullpott!

Dalkurd FF, 1/5 Dalkurd hade redan innan fönstret en riktigt tunn trupp och behövde fylla på med spelare. Istället valde sportchefen Adil Kizil att släppa Ekblad och Ayaz som båda fyllde sina funktioner och tog endast in Styffe som troligtvis inte håller Superettan-nivå. Kan faktorn vara (enligt rykten) den ekonomiska krisen?

Degerfors IF, 2/5 – Hade inga större behov på nyförvärv innan fönstret började förutom någon central mittfältare som kunde konkurrera om en startplats. DIF sålde sedan viktige Rasmus Alm och har försökt att ersätta med Ferhad Ayaz, vilket är ett bakslag då Ayaz är för ojämn i sina prestationer.

GAIS, 3/5 – Laget hade en tunn trupp innan fönstret och behövde fylla på, det gjorde man också men samtidigt förlorade man nästan lika många spelare. De har åtminstone fyllt på med spelare som har kvaliteter, frågan är om spelarna kan leverera de kvalitéerna bara. Sett till den ekonomiska situationen så har man lyckats någorlunda bra under detta fönstret.

Halmstad BK, 2/5 – Inför säsongen hade man seriens starkaste trupp, nu inte lika klar efter prestationerna och Gudmundssons avsked. Laget plockade in erfarne Boman och Silwer lämnade. De hade behövt plocka in en offensiv mittfältare (tia) eller någon ytter för att få lite genombrottskraft i offensiven.

IF Brommapojkarna, 3/5 – Truppen såg innan fönstret helt okej ut, det enda som saknades var en anfallare som är giftig i boxen och en kreativ mittfältare. De värvade Liliu som ska vara en farlig striker. Hade man värvat en mittfältare som gör mycket poäng hade vi kunnat höja betyget ännu ett snäpp, en stark trea blir det nu istället!

IK Brage, 2/5 – Truppen såg innan fönstret nästintill komplett ut, det enda som saknades var kanske någon forward som kan konkurrerar med Kouakou men egentligen inga större behov. De valde att plocka in hemvändaren Ekblad som agerar förvarare vanligtvis vilket kan bli viktigt inför den sista spurten av seriespelet.

IK Frej, 3/5 – Laget hade innan fönstret behov av en anfallare och någon solid försvarare, man valde att rusta upp med erfarne Akpoveta och även Hammarbys Carlos de Brito som de lånade in. Frej hade mått bra av någon offensiv mittfältare som kan bidra med fler poäng, men det blev inte av.

Jönköpings Södra IF, 3/5 – De lyckades behålla kuggar som Al-Ammari, Jallow och Hamidovic vilket är ett stort plus. Sedan förstärkte man även med den fysiske försvararen Elias Gustafson men även mittfältaren Liban Abdulahi som ska bli spännande att se. Hade kanske behövt förstärka med någon reserv till Orlov och Edin men egentligen inget större behov.

Mjällby AIF, 4,5/5 – Laget hade egentligen bara ett behov inför fönstret och det var att förstärka defensiven med en stark ytterback. Laget valde att låna mittbacken Löfgren vilket är ett bra lån. Det tog inte stopp där, tvärtom. De förstärkte med Omoh, Erik Pärsson, Georges som har är oerhört skickliga men också poängkungen William Kvist från Division 1. Dessa spelare vet vi kommer leverera poäng, utan tvekan. Oväntat bra fönster från nykomlingen. Nästan fullpott!

Norrby IF, 2/5 – Norrby behövde innan fönstret fylla på med kvalitativa spelare som ska kunna gå in i startelvan vid tunga avbräck. Man valde endast att fylla på med Ivo Pekalski och Arvin Shoajee, den förstnämnda vet vi har kvalitéer och kan gå in på mittfältet. Laget hade dock mått bra av lite fler nyförvärv för att bredda truppen.

Syrianska FC, 2/5 – Syrianska har seriens största trupp med individuellt skickliga spelare som har potential att leverera. Innan fönstret visst vi att Syrianskas målvaktsbesättning inte håller, även någon till anfallare hade varit bra. Syrianskas svar på detta var att man fortsatte värva försvarare/mittfältare och det var inne riktigt behovet. Nyförvärvet Sasa Matic är en spelare att rikta ett extra fokus på!

Trelleborgs FF, 3/5 – Laget behövde innan fönstret minst en anfallare, minst en mittfältare och minst någon ytterback för att kunna åtgärda sina behov. Då valde man att värva två anfallare och även en mittfältare och det såg bra ut, men ena anfallaren och kanske den mest spännande Kamara valde att lämna efter en vecka. Ändå helt okej med två spännande nyförvärv.

Varbergs BoIS, 2/5 – Varberg hade inför säsongen en komplett trupp med många spelare och har det ännu, enda behovet var en central anfallare som kan agera reserv för Beqaj och Seljmani. Sportchefen Joakim valde att plocka in Alibek Aliev och fyllde det tomrummet, han passade även på att värva lite inför nästa säsong. Det viktigaste av allt var ändå att behålla nyckelspelarna, och även det lyckades man med. Godkänt fönster för Varberg!

Västerås SK, 2/5 – Västerås har en tunn trupp, något de åtminstone har är pengar. Laget behövde fylla på med någon ny spelare på vardera lagdel för att mer bredd. VSK:s ledning valde att fylla på med skicklige Petar Petrovic och två lite mer okända namn som är oprövade på denna nivån. Vi anser att Västerås hade kunnat fylla på truppen för att kunna vid skador/avstängningar ha spelare som skulle kunna vara redo att slå sig in i startelva och göra bra ifrån sig.

Örgryte IS, 3/5 – Har en komplett trupp med ett fåtal spelare som är borta, Sköld bland annat. Det enda behovet innan fönstret var att få in någon mittfältare som kan slå sig in i elvan. Man valde att åtgärda behovet med att låna in Affane vilket är mycket starkt. Man valde även att värva anfallaren Frithzell och hemvändaren Said. En stark trea!

Östers IF, 4/5 – Innan fönstret behövde man fylla på med anfallare som kan göra mål, och defensiva mittfältare som kan ta grovjobbet. De fyllde på truppen med veteranerna Johan Persson och James Keene, de lånade även in Johannes Vall som är en skicklig försvarsspelare. Öster har en stark trupp och med dessa nyförvärv ska poängen trilla in så småningom. Starkt övergångsfönster från den klassiska klubben Öster!