Delade poäng på Gamla Ullevi. Matchrapport Örgryte IS – Mjällby AIF

Publicerad av

Det blev tillslut, som vi tippade ett kryss i denna matchen efter en jämn match på Gamla Ullevi. Gästerna Mjällby tog ledningen genom deras skyttekung Bergström men Örgrytes solida försvarare Anton Lans kunde sedan kvittera..

Hemmalaget ÖIS startade med följande elva (3-4-3): Andersson – Lans, Stanisic, Engström – Bernhardsson, Sahlin, Wede, Ervik – Affane, Frithzell, Ludwigson.

Bortalaget Mjällby startade med följande elva (4-4-1-1): Eriksson – Jeahze, Löfgren, Watson, Terzic – Jobe, Gustafsson, Löfquist, Nilsson – Omoh – Bergström.

Första halvlek

Det var en förväntad inledning på matchen som vi fick se. Hemmalaget ÖIS var det laget som lyckades ta tag i taktpinnen och etablera ett spel, mycket tack vare att laget vann mycket dueller och pressade hårt på Mjällbys spelare. Vi fick ofta se nyförvärvet Amir Affane droppa ner centralt i banan från anfallsposition för att kunna hjälpa sina medspelare med passningsalternativ.

Mjällby försökte då och då söka långbollar på både Omoh och Jobe som ofta skiftade position för att förvirra det rödklädda försvaret, dock utan resultat eftersom att Stanisic, Lans och Engström bevakade de ständigt. Likadant försökte även hemmalaget söka instick, men det fuktiga underlaget gjorde så att en hel del bollar studsade iväg.

Successivt jobbade sig det gulsvarta laget uppåt i banan och försökte hota genom deras omställningar och ibland blev det oroligt, men inte tillräckligt nära ett ledningsmål. En stor faktor till att Mjällby inte kunde etablera ett spel under matchen var att ÖIS vann de flesta duellerna på både defensiv och offensiv planhalva, vilket satte stopp för deras snabba offensiv.

Mjällbys offensiva spelare skiftade ofta position för att kunna förvirra Örgrytes försvar, vilket tillslut gav resultat. I matchminut 43 tog Michael Omoh emot en boll ute på kanten, han slog sedan ett långt inlägg mot starke Bergström i straffområdet. Bergström som var bevakad av Örgrytes försvar lyckades ändå med hjälp av hans styrka och spänst nicka in ledningsmålet för Mjällby. Mjällbys ledningsmål var ett faktum och serieledarna kunde gå till halvtidsvila med en skön men sett till matchbilden chockerande ledning efter en chansfattig första halvlek.

Andra halvlek

Den andra halvleken skulle börja med ett högt tempo och hög intensitet. När huvuddomaren Per Melin blåste igång halvleken var det bara mål, mål och mål som gällde för hemmalaget. Sällskapet började från minut 45 försöka sig på att trycka på för en kvittering.

ÖIS skulle få ett bra frisparksläge i matchminut 52 efter att Melvin Frithzell rivits ner av Löfgren. Både Frithzell och Affane tog sats för att skjuta frisparken, den sistnämnde valde att skjuta frisparken, utan resultat oturligt nog för ÖIS del. Skottet landade någon meter över mål.

I matchminut 57 fick Ailton Almeida bytas in istället för energiske anfallaren Melvin Frithzell och bytet gav nästan resultat direkt. I matchminut 58 fick Ailton ta emot bollen för första gången i denna match, han drog till med ett avslut som via en Mjällby-spelare letade sig mot underdelen av ribban. Mjällbys målvakt Carljohan Eriksson kunde med nöd och näppe tippa över bollen till en hörna.

Örgrytes jakt på kvittering fortsatte men det blev mycket trögare för deras del eftersom att Mjällby i denna perioden av matchen ständigt försökte rulla boll och få tiden att gå genom att lunka av vid byten och ta dig på sig när bollen väl var död.

I matchminut 74 skulle kvitteringsmålet äntligen komma för ÖIS del. Örgryte fick en fast situation där frisparken var placerad ungefär vid mittlinjen. Bollen skickades in i straffområdet där en hel del ÖIS-spelare befann sig. Mittbacken Anton Lans nådde högst upp och lyckades skarva in bollen i mål. Helt omöjligt för Carljohan att rädda. Kvitteringsmålet var ett faktum och Örgrytes intensiva jakt gav tillslut resultat.

Mjällby fick efter det insläppta målet mer kontroll på de rödklädda spelarna och kunde behärskat försvara sig mot Örgrytes försök på ett ledningsmål. Det gulsvarta bortalaget försökte ständigt hitta de avgörande passningarna och målchanserna men dem uteblev.

Sammanfattning

Hemmalaget är bättre spelmässigt i både första och andra halvlek även fast Mjällby skapade de farligaste chanserna i den första halvleken. I den andra halvleken skulle Örgrytes jakt tillslut ge resultat, Örgryte hade även bud på något till mål. Resultatet är sett till matchbilden rättvist och båda lagen såg någorlunda nöjda med ett kryss i denna matchen.

Den spelare som vi tyckte utmärkte sig något extra idag var hemmalagets försvarare Anton Lans som bidrog med ett mål men som även kontrollerade sina motståndare ute på kanten, i detta fallet Joel Nilsson, Erik Pärsson och stundtals Omoh, Bergström och Jobe vilket kan vara en av de tuffaste uppgifterna en försvarare kan få i Superettan.