Intervju med elitdomaren Granit Maqedonci – ”Vi är där för spelarnas skull.”

Publicerad av

Vi på FS har fått möjligheten att få intervjua elitdomaren Granit Maqedonci som vanligtvis huserar som domare i svenska andraligan Superettan men har även dömt i Allsvenskan ett fåtal gånger. Granit som har en ”kosovoalbansk” bakgrund hade en dröm som liten och som många andra har, att nå elitfotbollen. Granit lyckades med sitt mål, men inte som fotbollsspelare utan som domare.

Nedan ser du vår intervju med Granit Maqedonci.

Berätta lite om dig själv. Hur skulle du beskriva dig som privatpersonen Granit?

– Jag är 30 år gammal och arbetar som ingenjör vid sidan om. Jag bor i Göteborg och sysselsätter mig oftast med träning efter arbetet. Jag är och har alltid varit en riktig fotbollsnörd. Jag älskar sporten och spelade själv rätt så länge innan jag valde att satsa helhjärtat på min domarkarriär. Jag kollar på väldigt mycket fotboll, lite för mycket ibland. När jag inte håller på med något som relaterad till fotbollen så gillar jag att resa runt och har även ett stort intresse för musik, i synnerhet svensk hiphop.

Vilka är dina främsta egenskaper som domare?

– Mina främsta egenskaper som fotbollsdomare skulle jag säga är min spelförståelse men även min kommunikation.

När du inte dömer, vad gör du då?

– Jag tränar varje dag och umgås med vänner och familj. Jag tittad väldigt mycket på fotboll och försöker resa och upptäcka nya platser så ofta det går.

När började du döma fotboll?

– Jag började döma för ca 12 år sen när jag var runt 18 år gammal.

Vilken är den största matchen du dömt som domare?

– Publikmässigt var det ett skånederby mellan Helsingborgs IF och Landskrona BoIS där det var ett fullsatt Olympia. Annars har jag dömt en hel del viktiga kvalmatcher också.

Hur förbereder du dig innan en match?

– Jag brukar börja dagen med att äta ordentligt, ta en promenad och sedan hamnad allt fokus på matchen. Ibland är det svårt för oss domare i Superettan att ladda upp inför en match på samma sätt som spelarna då vi jobbar vid sidan om. När jag väl kommer in i vårt omklädningsrum har jag oftast med en liten högtalare för att ladda upp med musik. Innan det så har vi även en genomgång inför matchen med hela domarteamet.

Just nu är du huvuddomare i Superettan, vad är ditt långsiktiga mål med din domarkarriär?

Jag har fått döma några matcher i Allsvenskan och jag kan förhoppningsvis bli en ordinarie domare där. Det är mitt främsta mål just nu.

Hur mycket dialog har man som domare med spelarna och lagen innan avspark i matchen?

– Det är väldigt olika från match till match. En del spelare och tränare kommer och pratar lite med oss medans andra fokuserar helt och hållet på sin uppgift. Det är mer kommunikation med andra lagfunktionärer innan matchen.

Du har en ”kosovoalbansk” bakgrund, försöker spelare som har liknande bakgrund påverka dina beslut till deras fördel?

– Nej absolut inte. Alla på den här nivån är väldigt professionella.

Hur hanterar du spelarnas känslo-utbrott, exempelvis när de anser att du har gjort ett felbeslut?

– Jag har förståelse för reaktioner så länge det finns en ömsesidig respekt och att spelarna snabbt kan lugna ner sig. Vi som domare är där för spelarnas skull och försöker såklart hjälpa de att hålla sig till reglerna och inte gå över gränsen.

Brukar du analysera dina matcher i efterhand? Till exempel för att utvecklas, se vad du gjorde för misstag eller bara lära dig hur olika spelare agerar på planen?

– Vi har en observatör i varje match som gör en bedömning av våra insatser. Sedan skickar vår coach ut ett mejl där vi får reda på vad vi gjorde bra och vad vi behöver utveckla. Jag brukar själv alltid titta på mina matcher i efterhand för att se vad jag skulle kunna göra annorlunda.

Hur tilldelas ni domare matcher?

– Vi har en coach som delar ut matcher till oss. Han är som en tränare som tar ut en startelva kan man förklara det. Olika matcher kräver olika domare och där bestämmer vår coach.

Vem tycker du är Sveriges bästa domare och varför?

– Svårt att peka ut en då jag tycker att alla har någon egenskap som sticker ut. Om jag ska välja någon så får det bli Stefan Johannesson som med sin erfarenhet är en grym domare! Han är oerhört respekterad bland spelare och tränare.

Vilka råd har du till de som vill bli domare?

– Det gäller att inte påverkas allt för mycket av alla som har åsikter och vill tycka till. Gör din grej, ha roligt och lär dig leva med att alla dina beslut inte kommer att bli rätt, precis som spelarnas insatser.

Slutligen, nu har du chansen att nå ut till supportrarna i Superettan, har du något du vill säga till dem?

– Jag tycker att supportrar i Superettan är väldigt bra. De bidrar till en god stämning och självklart ska det finnas känslor vilket vi respekterar fullt ut. En sak som jag kan tycka till om är att jag ogillar när en del supportrar tänder på med bengaler så att matcher behöver avbrytas.

Tack Granit, vi uppskattar att du tog dig tid. Lycka till framöver!

– Ah men tack, kul att ni gör detta arbete. Keep up the good work!