Inför GAIS – Mjällby AIF

Publicerad av

Imorgon (söndag) tar grönsvarta GAIS emot tabelltvåan Mjällby i Göterborg på hemmalagets borg Gamla Ullevi. En match som betyder mycket för de båda lagen. GAIS behöver en trepoängare här för att kunna ta sig upp på säker mark, medans Mjällby vid en trepoängare går upp i serieledning då man endast är två poäng bakom Varberg i toppen.

Hemmalaget GAIS startade senast med den klassiska 4-4-2 uppställningen, en uppställning som vi förväntas se även denna gång. Vilka spelare som startar på respektive position här kan vi inte förutspå då GAIS har värvat en del och har två spelare avstängda, Niklas Andersen och Karl Bohm. Frågan är om vi får se nyförvärven Aaron Drinan, Henrique Moura och Haris Cirak och om de ens är spelklara.

Bortalaget Mjällby kommer till denna match utan några avbräck. Vi kommer förmodligen åter att få se gulsvarta Mjällby starta med en 4-4-2 formation som de sist gjorde. Nu har även Mjällby spetsat på truppen ännu mer med Charbel Georges som spelade i Allsvenskan med Sirius sist, och laget har även värvat Erik Pärsson som 2018 slog till med 11 mål i Superettan. Hur Milos Milojevic väljer att ta ut startelvan får vi se. Väljer han kanske att byta formation för att utnyttja de offensiva spelarna lite mer?

För att GAIS ska kunna vinna matchen måste de komma tillbaka till grunderna ännu en gång. Ibland gör GAIS det svårare för sig själva när man vill spela ett komplicerat spel. GAIS måste även våga hålla i bollen och inte göra några förhastade beslut, det gäller att utnyttja bollen när de väl har den. Vi anser även att de måste försöka söka Pllana och Marcelo i djupled eller till och med försöka med ett par inspel på Marcelo som är kvick i boxen. Försvarsmässigt måste man våga kliva på spelare som Omoh, Nilsson och Bergström som ofta får både mycket tid och yta för sig själva.

För att bortalaget Mjällby ska vinna måste de fortsätta att spela med sitt höga självförtroende och inte sjunka allt för långt bak i banan. De måste fortsätta vara kompakta i försvarsspelet och försöka fylla på med hela laget vid anfall. När man väl hamnar långt ner på banan gäller det vid eventuell kontring att få fram bollen till Joel Nilsson. Nästan ingen försvarare i serien hänger med hans fart. Det gäller även för Mjällby och deras offensiv att inte bli för själviska, det var lite det vi såg mot Norrby och då slutade det med två förlorade poäng.

Vi förväntar oss en matchbild där båda lagen vill ha ett stort bollinnehav, där omställningsspelet kan vara en nyckel för båda lagen. Om matchen går enligt förväntat så är det givetvis Mjällby som kommer vara det dominanta laget och föra spelet. GAIS kommer troligtvis rikta in sig mycket på försvarsspel och försöka få bort Mjällbys nyckelspelare ur matchen.

FS tror som de flesta av er att Mjällby går vinnande ur detta möte och tar hand om förstaplatsen i Superettan. GAIS får tyvärr ha det fortsatt tungt i det välkända bottenträsket.