HBK tog en risk som inte ser ut att löna sig

Publicerad av

Den 7:e maj presenterades Magnus Haglund som ny manager för Halmstads BK, efter en tid av svaga resultat av dåvarande tränaren Igor Krulj. Man skrev ett kontrakt på 3,5 år, vilket vi tolkar som en långsiktig satsning. Samtidigt skulle nog Haglund inte ha accepterar ett kort kontrakt, med tanke HBKs situation sportsligt och ekonomiskt. Haglund tänker sjävklart på sig själv och vill säkra sin framtida inkomst, vilket är helt normalt.

HBK hade bara tagit 4 poäng på 6 matcher, innan Haglund tog över. Man agerade snabbt i ledningen, för att ge nye managern tid att vända den negativa trenden. Haglund inledde med en vinst, men sedan började det gå sämre igen. Faktum är att HBK endast tagit 17 poäng på 12 omgångar, dvs av 36 möjliga poäng. Det är i snitt ca 1,4 poäng per match, vilket naturligtvis inte räcker för att ta igen försprånget som övriga topplag hade hunnit få.

I skrivande stund hittar man HBK på plats 11 med 21 inspelade poäng. Målskillnaden är mindre imponerande 20-22. Upp till Allsvensk kvalplats är det 12 poäng, och med Haglunds poängsnitt är det högst osannolikt att Halmstad klarar av avancemang i år. Även om man vinner alla sina återstående matcher, vilket skulle ge totalt 54 poäng, skulle Brage behöva ta max 22 poäng på resterande matcher. Brage har snittat ca 1,8 poäng/ match. Med det facitet skulle man plocka ytterligare 20 poäng i serien. Men frågan är hur sannolikt det är att HBK vinner 11 matcher i rad?

Vi ska också komma ihåg att det är fler starka lag som slåss om topp 3-platserna. Jönköping och Örgryte ser vänligt starka ut, likaså Mjällby. Och även om Varberg har dålig form ska man ha i åtanke att de fortfarande leder serien.

Utöver det sportsliga fiaskot för HBK har man äventyrat klubben ekonomi. Förvisso såldes Gudmundsson för ett par miljoner. Men att ta in Haglund, och senare även Boman, måste ha sprängt lagets lönebudet. Dessutom utgör nog spelare som Allansson och A Johansson stora löneposter. HBK har även röstat igenom ett underskott för i år, vilket vi tror motiverades med hopp om avancemang. Nu är det så att det finns starka och rika personer som håller klubben om ryggen, så konkurs finns inte ens på kartan. Bland annat är affärsmannen Carl Bennet, genom sitt bolag Carl Bennet AB, en sponsor.

Nu finns en del ynglingar att bygga laget på i framtiden. Ahlstrand och RWP har fått mycket speltid, och bör fortsatt få det för att utvecklas ännu mer till nästa säsong. Vidare ska man få bort de äldre, även om de har rutin. Westerberg, Larsson, Djuric, Johansson, Boman…ja, vi vet att dessa är HBKs ryggrad idag, men man bör inte förlita sig på dessa spelare till nästa säsong.