Serieledarna Varberg går tungt nu, riktigt tungt.

Publicerad av

Nuvarande serieledare Varbergs BoIS startade årets upplaga av Superettan osannolikt starkt. På 12 matcher lyckades den grönsvarta klubben vinna hela 10 matcher (!), och spelade oavgjort 2 matcher- mot Örgryte och Frej. Många Superettan-experter och även i princip hela fotbolls-Sverige kunde dra en slutsats som ingen kunde ana innan säsongens start, nämligen att Varberg skulle spela Allsvenskan år 2020. Det enda som kunde stoppa Varberg var skador och att tongivande spelare i klubben väljer att lämna.

I match 13 för Varberg kom första bakslaget, skyttekungen Astrit Seljmani skadades och i samma match skulle även Varberg förlora sin första match i Superettan 2019 ,och det mot Jönköpings Södra. Förlusten kom som en chock för alla spelarna, men den ansågs vara nyttig enligt tränaren Joakim Persson.

På de fem senaste matcherna för Varberg har det gått mycket sämre än förväntat. En vinst, en oavgjord och tre raka förluster. Nu går det inte att blunda för Varbergs sämre insatser utan vi måste inse fakta, vinstmaskinen Varberg har minst sagt grusat ihop sig. Varför? Allt såg så självklart ut för Varberg. Hur kan en självklarhet bli helt oklar?

Det finns en del bakomliggande faktorer till Varbergs sämre insatser på sistone, Varbergs försvar är en av dem. Många mål som lagen släppt in har berott på individuella misstag, som mot ÖIS. Där slarvade laget bort tre poäng. Nästan hela backlinjen har sett rätt gungiga ut förutom Tobias Carlsson som match efter match står för kanoninsatser. Kan nyförvärvet Anton Liljenbäck vara en lösning till detta?

En annan och väldigt stor faktor till denna formsvacka är att Varberg inte startat med deras ordinarie startelva som var ett vinnande koncept. Tränaren Joakim har nuförtiden valt att starta med Möller och Asaad, som enligt oss inte har kommit upp i vidare nivåer, och bänkat Keanin Ayer och Perparim Beqaj. Den sistnämnde har stått för 9 poäng och är en spelare som bör starta.

Kanske litar inte Persson på att den ursprungliga elvan klarar av att prestera säsongen ut? Att det krävs en förändring för att fortsätta att vinna matcher? Eller har han överskattat motståndarnas kapacitet att analysera och anpassa sitt spel efter Varberg?

Det är fortfarande många matcher kvar av serien, och det är en god nyhet. För nu har man haft sin svacka, och man har möjligheten att ta sig ur den. Man måste väga lita på sig själva igen, och förstå att det alltid krävs att man lägger 100% i varje match, varje duell och varje löpning. Särskilt när man är laget som alla vill slå.

Slutligen behöver Seljmani komma igång med målskyttet igen. Det krävs då av övriga spelare att skapa ytor åt honom, och även drar till sig uppmärksamhet. För nu har Seljmani haft hård bevakning och inte kunnat röra sig en meter utan att ha en gubbe i ryggen. Där kan Beqajs löpvillighet spela en stor roll, något som saknas med Asaad på planen.

Inför nästa match ställs laget mot IK Frej och där måste Varberg vinna, annars kan Mjällby och Brage kliva förbi. Allt annat än vinst mot Frej/Hammarby Junior är oacceptabelt för serieledaren.

Börjar laget att minimera misstagen på egen planhalva och bygga upp den kontinuitet som laget en gång hade så kan den före detta segermaskinen Varbergs BoIS mycket väl komma igång och sikta på en topplacering i Superettan i år.

Vänder det för Varberg eller kommer formsvackan hålla sig? Det återstår att se!