Matchrapport Östers IF – GAIS

Publicerad av

Tre viktiga poäng stod på spel i bottenmötet mellan hemmalaget Östers IF och gösterna GAIS.

Öster kom till start med följande elva: Andersson- Pavic, Lundgren, Örnblom, Vall- Johansson, Persson, Drott, Helg- Johannesson, Keene.

GAIS ställde upp med följande startelva: Johansson- Randjelovic, Nyström, Wängberg, Angelin- Netinho, Bergholtz, Olsson, Bohm- Pllana Marcelo.

Sammanfattning

En härlig och fartfylld match spelades på Myresjöhus Arena, där inget lag sparade på krutet. Bra tempo genom hela matchen, och mängder med anfall fick vi se. Öster visade sig vara det starkare laget och vann till sist med 2-1, vilket vi bedömer som rättvist.

Nyförvärven visade vägen för Öster, och blir Keene och Vall är väldigt duktiga i denna match. Även Johan ”Sheriffen” Persson gör en bra match och spelar en viktig roll på mittfältet.

Målen

Nyförvärvet Keene gjorde sitt första mål för säsongen när han gav Öster ledningen. I minut 33 gör Simon Helg bort Randjelovic på ett snyggt sätt, och slår sedan ett perfekt inlägg till Keene. Denne sätter pannan till och får bollen i bortre hörnet, otagbart för Marko Johansson. Keene får samtidigt gult kort för otillbörligt firande.

GAIS replikerade snabbt när man satte kvitteringen i 36:e minuten. En frispark från vänster av Angelin skarvas av Nyström in i mål. Även i samband med detta mål delas ett gult kort ut av domare Daradic. Denna gång till Bohm, som tydligen sade några väl valda ord till Östers bänk efter målet.

En tilltrasslad situation efter vänsterhörna leder till 2-1 för Öster. Marko Johansson får inte iväg bollen när han försöker boxa bort den, och väldigt turligt hamnad bollen hos Lundgren som petar in den i mål. Målet kom i minut 49.

Analysen

Inför matchen trodde vi att spelet skulle vara avvaktande, där defensiven skulle vara i fokus för båda lagen. Velic har bland annat pratat om att hålla nollan i så mångs matcher som möjligt och att prio ska ligga på försvarsarbetet. Även GAIS har i de matcher som Ingelsten var huvudtränare för prioriterat sitt försvarsspel. Men det vi fick se ikväll var full fart framåt från båda lagen.

Öster visade upp ett mycket bra spel, och såg väldigt annorlunda ut mot tidigare matcher. Först och främst spelade man med betydligt högre tempo och ett rakare spel. Det gjorde att man kom till offensiv målområde snabbare och gav sig själv fler och bättre möjligheter att skapa målchanser på.

Kantspelet fungerade bra för hemmalaget. Vall har visat sig vara ett bra nyförvärv och var väldigt produktiv denna match. Han kom ofta runt på sina kant och slog in bollar. Vall såg också ut att trivas med mittfältarna, och hittade gärna kombinationsspel med dem. Defensivt hindrade han Netinho mycket effektivt.

Keene gav oss en glimt av gamma takter. Han var stark som target och duktig på att vända om för att komma till avslut eller hitta passning framåt. Keene är också en spelare som inte går in halvdant i situationer, vilket måste kännas skönt för Östers mittfält när man slår ett inlägg eller en djupledsboll.

Öster har även i andra matcher skapat tryck på motståndarna. Skillnaden denna match var att man ville komma till avslut snabbare. Man var alltså inte intresserad av att rulla bollen i sidled utanför offensivt straffområdet, utan försökte hitta en forward eller slog ett inlägg.

GAIS spelade även de en trevlig fotboll, och försökte verkligen vinna denna match. Vi trodde att man skulle vara nöjda med en pinne här och därför lägga sig lågt och försvara framför eget mål. Men GAIS överraskade oss och hade faktiskt tillräckligt med chanser för att få med sig poäng hem. Många var nästan-lägen, men intentionerna var väldigt goda och med lite större fokus hade man kunnat skapa betydligt fler farligheter. För det fanns luckor hos Öster, pga deras offensiva vilja, som man kunde utnyttja.

GAIS främsta anfallsvapen var omställningsspelet. Tyvärr har Paulo Marcelo varit osynlig i två matcher nu, så det blev svårt för GAIS att omvandla omställningarna till heta målchanser. Ändå var man inte ofarliga när man fick framåt. För det skedde med tempo och blicken rakt mot mål.

Ska man önska något från Ingelsten är att stabilisera laget. Ikväll var det lite för mycket fram och tillbaka, där Öster var bättre på att dra nytta av att det svängde så mycket. Nedflyttningsplatsen är nu farligt nära, och för att man ska kunna ta vinster behövs bättre kontroll på matcherna. Lite mer possession idag så tror vi att man inte hade släppt in två mål denna match. Utmaningen är att kunna balansera bollinnehav med omställningar och tempo.

Öster ser ut att vara på rätt väg. Kan man hålla uppe passningstempot och spela aggressivt som man gjorde idag, så kommer man att ta poäng av många lag. Man skam fortsätta att anfalla via kanterna, då Helg, Johansson, Vall och Pavic har bra offensiva egenskaper. Dessa kan både utmana och har bra inläggsfötter. Centralt ska man bara fokusera på att vinna boll, täcka ytor och fördela bollar till kanterna. Enkelt och tydligt spel med andra ord.

Matchens spelare

Den vi tyckte var bäst var Johannes Vall. Även James Keene och Johan Persson gör det bra.

Övrigt

Domaren Robert Daradic hade det svettigt. Redan efter en kvart hade han tappar matchen. Det enda positiva var att han var likadan mot båda lagen. Många kritiska röster har höjts mot honom under en längre tid. Kanske ska domarförbundet titta närmare på om Daradic klarar av nivån?