Matchrapport Dalkurd – Jönköpings Södra

Publicerad av

På Gavlevallen möttes Dalkurd och Jönköpings Södra, i en match som inte kommer att gå till historien som spännande och fartfylld.

Hemmalaget ställde upp enligt följande: Andersson- Thorbjörnsson, Ismail, Tranberg- Moënza, Berger, Sabovic, Lawan, Ceesay- Arhin, Cissoko.

Gästerna kom till matchen med följande uppställning: Pettersson- Karlsson, Crona, Svensson- Jallow, Al-Ammari, Fendrich, Kwakwa, Tkalcic- Smylie, Orlov.

Sammanfattning

Som vi förutspådde blev matchen tempofattig och avvaktande. Lagen skapade få bra målchanser, och väntade egentligen bara på att misstag för att sätta igång omställningar. Vi fick skåda en match med ungefär trehundrasjuttiotusen sidledspassningar och minst lika många bakåtpassningar.

Till slut vara det gästerna som fick med sig alla tre poäng, och vann med 0-2 efter mål av Jallow och J Svensson.

Analysen

Som nämnt i sammanfattning, och även i införrapporten, kom det här att bli en tråkig match som ingen kommer att minnas särskilt länge. Ett avvaktande spel med mängder av sidledspassningar och få maxlöpningar fick att gäspa och nästan vilja slå på repriser av Paradise Hotel för att se lite action.

Kritik är bra ibland sägs det, så här kommer lite kritik.

Olausson måste vara den mest oförutsägbare tränaren i serien (trots att han förfogar över seriens tunnaste trupp), men samtidigt är det så lätt att förutse vad han kommer att ta ut för lag. För det första, vad för nytta tycker han att Emil Berger gör? Vinner boll? Slår avgörande passningar? Gör poäng? Bra på att dribbla? Nej, nej, och åter nej. Testa att ta ut honom och sätta upp Tranberg som mittfältare igen. Tranberg var, trots usla resultat av Dalkurd, deras bästa spelare de inledande 10 matcherna. Nu har han fått agera back, och ärligt talar är det inte direkt så att han har rätt egenskaper för den positionen.

För det andra, varför får inte Jasarevic starta? Även om han många gånger spelar på gränsen till oschysst, så har han stått för stabila insatser och har dessutom rätt fysik och spelförståelse för Superettan.

För det tredje, varför sätter man in Azizi, med bandagerat huvud, som wingback och när man behöver gå för en kvittering? Hela spelsystemet bygger på att wingbacks behärskar sin position fullt ut, och om man jagar ett mål MÅSTE dessa spelare ha offensiva kvaliteter för att dra upp anfall och skapa lägen. Vad skulle han göra då, kan folk fråga? Allt utom det svarar vi, för laget på plan blev inte direkt bättre och inte heller fick Olausson till en ändring i spelet.

Vi på FS spekulerade imorse på skoj kring hur Olausson skulle ställa upp och agera under matchen, och vi fick nog alla rätt.

Det behövs många gånger individuella prestationer för att bryta ett mönster som man inte kan ta sig ur genom passningsspel. Men Dalkurd såg ut att vara inlåsta i sitt spelsätt, och kom inte ens att tänka på att vara kreativa eller lösningsorienterade. Just detta varnade vi för inför matchen.

Gästerna då? Förtjänar de kritik? Förvisso vann de. 0-2 mot Dalkurd är inte ett dåligt facit, särskilt inte med tanke på att man endast hade haft 4 avslut när man gjorde 0-2 målet. J-Södra var effektivare än Dalkurd, men det var inte det som fällde avgörandet. När man väl ville anfalla och ställa om så gjorde man det med fart och tanke. Och inte som Dalkurd, som oftast lade en långboll mot Cissoko som fick stångas mot Crona genom hela matchen.

Andra målet för J-Södra belyser vad vi menar. Så fort man vinner boll tar Svensson en maxlöpning och slutar inte springa förrän han får bollen i djupled. Tranberg hänger inte med (som vi skrev saknas vissa egenskaper för att han ska klara av att spela back i Superettan), och Svensson blir helt ren och kan enkelt sätta bollen mellan benen på Andersson. Vi ska minnas här att Svensson är mittback. Att han ser öppningen mellan Dalkurds backar och tar löpningen, det är att tänka utanför boxen. Och det är även att värdera sina tillfällen och våga vara modig när det behövs.

J-Södra hade gjort sin läxa. Därför spelade de ovanligt tufft och tjafsade med Dalkurdspelarna så fort tillfälle gavs. Och därför började de att ”maska” redan efter sitt första mål. Man fick Dalkurdspelarna ur balans, gjorde dem irriterade och ofokuserade.

J-Södra spelade mycket på sina wingbacks, men kom sällan fram där. Precis som Dalkurd valde man då ett antal sido- och/eller bakåtpassningar för att säkra bollinnehavet. Ingen hade någon tanke på att ta en löpning eller försöka komma i 2 mot 1 på en kant, eller ens spela ett väggspel med anfallare för att komma till avslutslägen. Sådant som är basic för att kom fram till motståndarmålet. Det här gäller självklart lika mycket för Dalkurd.

Även om Jönköping vann anser vi att de gör en dålig match. Visst, de för det bra försvarsmässigt där både Crona och Svensson gör mycket bra ifrån sig. Men det är alldeles för mycket slarv och bortslagna passningar för att vi ska ge den godkänt. Och tempot i deras spel, likt Dalkurds, är under all kritik. Vi tror att båda dessa lag skulle kunna få stryk av vilket lag som helst i serien om man spelade på detta vis.

Matchens spelare

De nämnda Crona och Svensson anser vi var bäst på plan.

Övrigt

Vi rekommenderar INGEN att se om denna match. Inte ens i scouting- eller utbildningssyfte. Det finns absolut inget att hämta här.